Dlaczego warto pić zakwas z buraka?
Zima to czas, w którym trudno o dostępność świeżych owoców i warzyw. Pogoda nas nie rozpieszcza – silny wiatr, deszcz, mróz i śnieg powodują, że łatwo się przeziębić. Szczególnie więc w tym okresie warto zadbać o odporność organizmu i uzupełnienie witamin i mikroelementów w codziennej diecie. Zimą doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju kiszonki, a w szczególności, przez wielu niedoceniany, zakwas z buraka.
Buraki – źródło witamin i mikroelementów
Buraki to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witamin i mikroelementów. 100 g buraków ćwikłowych zawiera 325 mg potasu, 40 mg fosforu, 23 mg magnezu i 16 mg wapnia. Co ciekawe buraki nie są idealnym źródłem żelaza – zawierają zaledwie 1,7 mg w 100 g. Warto natomiast zwrócić uwagę na prozdrowotną betaninę zawartą w burakach. Betanina to barwnik, dzięki któremu warzywa te zyskują swój piękny czerwony kolor. W 100 g buraków znajduje się aż 128,7 mg tego związku. Betanina posiada silne właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Warto dodać, że buraki korzystnie wpływają na układ krwionośny, a spożywanie ich może zapobiegać anemii. Korzeń buraka zawiera witaminy C, B1, A, beta karoten oraz tak cenny dla zdrowia kwas foliowy. Buraki są niskokaloryczne – mają zaledwie 43 kcal w 100 g.
7 korzyści z picia zakwasu z buraka
Zakwas z buraka:
- wzmacnia odporność
- ułatwia budowanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit
- posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe
- reguluje przemianę materii
- oczyszczają organizm z toksyn, wspomagając pracę nerek i wątroby
- wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie.
Goście Notera Hotel SPA mogą spróbować doskonałych zakwasów z buraka podczas śniadań.
Budujmy odporność organizmu poprzez zdrową dietę.