Dlaczego warto spróbować kuchni Borów Tucholskich?

Co wyróżnia Bory Tucholskie?

Bory Tucholskie to jeden z największych kompleksów leśnych w Polsce, obejmujący obszar od Pojezierza Kaszubskiego aż po okolice Bydgoszczy. Lasy sosnowe, krystalicznie czyste jeziora lobeliowe, chronione gatunki ptaków i zwierząt…  Wszystko to sprawia, że Bory Tucholskie to jeden z najpiękniejszych obszarów w Polsce.

Jaka jest kuchnia Borów Tucholskich?

Bory Tucholskie to przede wszystkim lasy, obfitujące w owoce leśne (jagody, maliny, poziomki, jeżyny), grzyby, czy popularny dziś sok z brzozy. Już od wieków z owoców przygotowywano powidła i dżemy, ale również wino, nalewki i lekarstwa. Sok z brzozy podawany był jako napój, a nawet lek, a z grzybów przyrządzano wszelkiego rodzaju przetwory. Spiżarnie mieszkańców Borów Tucholskich pełne były leśnych smaków i aromatów. Natomiast deficyt żyznych gleb na terenie Borów Tucholskich sprawił, że głównie uprawiano tu ziemniaki i zboża. Nic więc dziwnego, że tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich bazuje na prostych i sycących daniach. Szandar na bazie ziemniaków i boczku, babka ziemniaczana, mace borowiackie, pieczeń „fałszywy zając”,, zupa ziemniaczana, czy sztrucel z kapustą i grzybami to tylko niektóre z dań tradycyjnej regionalnej kuchni Borów Tucholskich.

Smaki Borów Tucholskich w Notera Hotel SPA

W Notera Hotel SPA dbamy o jakość i najwyższy standard usług. Wybieramy najlepsze regionalne produkty z okolicznych lasów, pól i jezior, współpracujemy z lokalnymi dostawcami. We własnej szklarni uprawiamy zioła i warzywa, a w wędzarni wędzimy ryby i mięsa. Autorskie dania Szefa Kuchni to tradycyjne smaki Borów Tucholskich w nowoczesnym wydaniu, ale też podróże kulinarne w odległe zakątki świata. Dzięki otwartej kuchni nasi Goście będą mieli możliwość podpatrywania kucharzy przy pracy.