Łąka na talerzu - dlaczego warto stosować zioła w kuchni?

Łąka na talerzu – dlaczego warto stosować zioła w kuchni?

Zioła wzbogacają smak przygotowywanych potraw, są niezwykle aromatyczne i smaczne. Zawierają substancje korzystnie wpływające na nasz organizm. Zawierają cenne witaminy, pobudzają doznania kubków smakowych, dostarczają błonnika. Usprawniają metabolizm, poprawiają procesy trawienne. Są polecane osobom stosującym diety odchudzające. Od wieków znane są z silnych właściwości leczniczych i z powodzeniem stosowane w medycynie, a także aromaterapii. Najlepiej smakują te świeże, choć bywa, że podczas gotowania zastępuje się je suszonymi.

Jak uprawiać zioła w domu?

Zioła z powodzeniem można uprawiać w domu – ważne, by nasiona lub sadzonki pozyskać z zaufanego źródła – od rolnika lub ogrodnika. Dzięki temu mamy pewność, że nie zawierają nawozów sztucznych i chemicznych dodatków. Najlepiej zacząć uprawę od tych najmniej wymagających – bazylii, tymianku, mięty, czy melisy. Nie tylko wzbogacą smak przygotowywanych potraw. Będą również stanowiły ciekawy element dekoracyjny, a ich zapach będzie unosił się w całym domu.

Zioła w Restauracji Las i Woda

Szef Kuchni Maciej Hippler nie wyobraża sobie przygotowywania potraw bez świeżych, aromatycznych ziół. W hotelowej szklarni uprawiane są m.in.: bazylia, tymianek, oregano, mięta, melisa, dziki szczypior, czy rozmaryn. Dobór odpowiednich ziół do dań to sztuka, o czym możecie przekonać się zamawiając poszczególne pozycje z karty menu.

W Restauracji Las i Woda w Notera Hotel SPA koniecznie spróbujcie pstrąga wędzonego z młodymi ziemniakami, majonezem porowym, roszponką, koprem i krwawnikiem pospolitym i pleśniaka z rabarbarem, bezą, czekoladowym sable, ganach śmietankowym i szczawikiem zajęczym.

Powiązane wpisy

X