Zimowe przepisy Szefa Kuchni Macieja Hipplera – jabłka pod kruszonką





Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych polskich owoców. Nic dziwnego – są pyszne, pełne witamin i mikroelementów. Są cennym źródłem witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność organizmu, witaminy A – pozytywnie oddziaływającej na wzrok, witaminy K odpowiedzialnej za prawidłową krzepliwość krwi, witaminy E – nazywanej powszechnie witaminą młodości oraz witamin z grupy B, wspierających pracę układu nerwowego. Jabłka są także pełne cennych dla zdrowia minerałów – wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, cynku i sodu.
Jabłka wspomagają pracę mózgu, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelit i zaćmę, mają działanie oczyszczające. Dzięki dużej zawartości błonnika zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu. Są dobrze tolerowane przez dzieci – polecane jako jeden z pierwszych produktów przy rozszerzaniu diety. Są niskokaloryczne – 100 g jabłka to zaledwie 50 kcal. Bez obaw mogą być spożywane przez osoby na diecie.

Jak przygotować jabłka pod kruszonką? Przetestuj przepis naszego Szefa Kuchni!

Składniki:
Jabłka:

  • 5 jabłek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Laska cynamonu
  • Łyżeczka świeżego imbiru
  • Łyżka masła

Kruszonka:

  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:
Jabłka pokroić w kostkę, podsmażyć z masłem, cukrem i dodać starty imbir. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Składniki na kruszonkę połączyć w blenderze, zmiksować. Tak przygotowaną kruszonką posypać jabłka. Całość piec przez około 12 minut w temperaturze 170 C i gotowe:)

Posty powiązane

X