Zimowe przepisy Szefa Kuchni Macieja Hipplera –tradycyjny krupnik z suszonymi podgrzybkami






Zimowe przepisy Szefa Kuchni Macieja Hipplera – tradycyjny krupnik z suszonymi podgrzybkami

Krupnik to kwintesencja polskiej tradycji kulinarnej. Obok rosołu to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych zup, przyrządzanych w sezonie zimowym. Jest syta, pożywna i doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Można ją przygotowywać na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Jeden składnik pozostaje niezmienny – suszone grzyby, które nadają tej zupie niezwykły aromat i smak. To wspomnienie smaków dzieciństwa i prawdziwej domowej kuchni.

Jak przygotować krupnik idealny?

Składniki:

  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 2 ziemniaki
  • 10 cm pora
  • pęczek pietruszki
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Namoczyć grzyby, a warzywa pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć grzyby z cebulą. Uwaga – wodę z moczenia grzybów zagotować w garnku. Następnie dodać warzywa, podsmażone grzyby i kaszę. Całość gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem do smaku i gotowe. Życzymy smacznego!

 

Posty powiązane

X