Zimowe przepisy Szefa Kuchni Macieja Hipplera – tradycyjny krupnik z suszonymi podgrzybkami
Krupnik to kwintesencja polskiej tradycji kulinarnej. Obok rosołu to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych zup, przyrządzanych w sezonie zimowym. Jest syta, pożywna i doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Można ją przygotowywać na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Jeden składnik pozostaje niezmienny – suszone grzyby, które nadają tej zupie niezwykły aromat i smak. To wspomnienie smaków dzieciństwa i prawdziwej domowej kuchni.
Jak przygotować krupnik idealny?
Składniki:
- 20 g suszonych podgrzybków
- 2 ziemniaki
- 10 cm pora
- pęczek pietruszki
- 1 seler
- 1 marchew
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Namoczyć grzyby, a warzywa pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć grzyby z cebulą. Uwaga – wodę z moczenia grzybów zagotować w garnku. Następnie dodać warzywa, podsmażone grzyby i kaszę. Całość gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem do smaku i gotowe. Życzymy smacznego!