Zimowe przepisy Szefa Kuchni Macieja Hipplera - placki z selera i cukinii z sosem twarogowym

Zimowe przepisy Szefa Kuchni Macieja Hipplera – placki z selera i cukinii z sosem twarogowym

Cukinia – moc witamin

Cukinia znajduje się w czołówce warzyw uprawianych na terenie Polski. Ma łagodny smak i jest lekkostrawna. Polecana jest małym dzieciom i osobom będącym na diecie. 100 gramów cukinii dostarcza nam zaledwie 21 kcal, ale także 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów, 1,1 g błonnika.
Cukinia to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten.
Można ją smażyć, gotować, piec lub jeść na surowo. Przyrządzimy z niej pyszne leczo, placki, sałatkę, zupę, a nawet ciasto. Nie wszyscy wiedzą, że jadalne i doskonałe w smaku są też kwiaty cukinii.

Szef Kuchni poleca – placki z selera i cukinii z sosem twarogowym

Składniki:
Placki:

  • 2 selery
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jaja
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 200 g twarogu
  • 3 łyżki śmietany słodkiej 18%
  • 3 łyżki śmietany kwaśniej 12%
  • Sól, pieprz, czarnuszka
  • Szczypior

Sposób przygotowania:

Zetrzeć warzywa na tarce. Następnie dodać mąkę i jaja i całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni. Twaróg połączyć ze śmietaną słodką i kwaśną, dodać pokrojony drobno szczypior, sól, pieprz i czarnuszkę do smaku. Gorące placki podawać z sosem. Smacznego!

Powiązane wpisy

X