Zimowe przepisy Szefa Kuchni Macieja Hipplera – placki z selera i cukinii z sosem twarogowym
Cukinia – moc witamin
Cukinia znajduje się w czołówce warzyw uprawianych na terenie Polski. Ma łagodny smak i jest lekkostrawna. Polecana jest małym dzieciom i osobom będącym na diecie. 100 gramów cukinii dostarcza nam zaledwie 21 kcal, ale także 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów, 1,1 g błonnika.
Cukinia to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten.
Można ją smażyć, gotować, piec lub jeść na surowo. Przyrządzimy z niej pyszne leczo, placki, sałatkę, zupę, a nawet ciasto. Nie wszyscy wiedzą, że jadalne i doskonałe w smaku są też kwiaty cukinii.
Szef Kuchni poleca – placki z selera i cukinii z sosem twarogowym
Składniki:
Placki:
- 2 selery
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek mąki
- 2 jaja
- Sól, pieprz
Sos:
- 200 g twarogu
- 3 łyżki śmietany słodkiej 18%
- 3 łyżki śmietany kwaśniej 12%
- Sól, pieprz, czarnuszka
- Szczypior
Sposób przygotowania:
Zetrzeć warzywa na tarce. Następnie dodać mąkę i jaja i całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni. Twaróg połączyć ze śmietaną słodką i kwaśną, dodać pokrojony drobno szczypior, sól, pieprz i czarnuszkę do smaku. Gorące placki podawać z sosem. Smacznego!