Wywiad z Dyrektor Notera Hotel SPA Anetą Zalewską






Wywiad z Dyrektor Notera Hotel SPA Anetą Zalewską

Jesteście ciekawi jak zrodził się pomysł na Notera Hotel SPA, dlaczego dbałość o środowisko jest dla nas ważna i co kieruje Gośćmi, którzy wybierają nasz obiekt? Przeczytajcie wywiad z Anetą Zalewską, Dyrektorem Hotelu.

 

Jak zrodził się pomysł na Eko hotel?
Prace nad koncepcją hotelu rozpoczęliśmy już w 2013 roku. Od początku zakładałam, że hotel wiążemy geograficznie i tym samym marketingowo z Borami Tucholskimi – do ekologii jako celu towarzyszącego naszej działalności było już blisko. Ostateczna decyzja o ekologicznym aspekcie funkcjonowania obiektu koreluje zarówno z wieloma formami ochrony przyrody, które zostały ustanowione na tym obszarze (Park Narodowy Bory Tucholskie, rezerwaty przyrody, Zaborski Park Krajobrazowy, Natura 2000 oraz Rezerwat Biosfery Bory Tucholskie), jak i z ideą zrównoważonego rozwoju oraz społecznej odpowiedzialności biznesu, które są nam bliskie. Znajdujemy się w regionie o wyjątkowych walorach krajobrazowych i przyrodniczych, stąd minimalizowanie wpływu naszej działalności na środowisko naturalne, promowanie regionu i szacunku do przyrody są jedną z wartości Notera Hotel Spa.

Jakie instalacje ekologiczne zastosowano w hotelu? Co stanowi o tym, że hotel jest przyjazny środowisku?

Na etapie projektowania budynku założono więcej instalacji czy systemów proekologicznych, ale ich wdrażanie musieliśmy podzielić na etapy i część z nich wprowadzać wraz z rozwojem hotelu. Obecnie posiadamy:

  • Pompy ciepła, redukujące – dzięki wykorzystywaniu energii geotermalnej – emisję CO2 i innych substancji do atmosfery
  • Panele fotowoltaiczne
  • Odzysk wody deszczowej, pozwalający na wykorzystywanie przede wszystkim wód opadowych do podlewania ogrodu
  • System BMS pozwalający na monitorowanie parametrów ogrzewania, energii elektrycznej i pracy systemów, co pozwala nam na optymalizację działania i zmniejszanie zużycia energii
  • Energooszczędne oświetlenie w całym obiekcie i rozwiązania zapobiegające marnotrawstwu energii elektrycznej
  • Stację ładowania pojazdów elektrycznych, promującą elektromobilność
  • Zgniatarkę opakowań kartonowych, dzięki której minimalizujemy pojemność odpadów

Ideą hotelu przyjaznego środowisku jest stosowanie rozwiązań i procesów zmniejszających negatywny wpływ działalności obiektu na naturę. Powyższe systemy i rozwiązania oraz dobór produktów wykorzystywanych w bieżącej działalności pod kątem jak najmniejszej szkodliwości dla przyrody rzeczywiście powodują, że nasz udział w „szkodzeniu” środowisku jest mniejszy. Sporo jeszcze starań przed nami, aby stał się minimalny.

Nierzadko za byciem Eko idą ograniczenia. Co zyskują i tracą na tym goście?

Być może ograniczenie ilości kosmetyków i akcesoriów w łazienkach może być zaskoczeniem. Stosujemy bowiem tylko szampon i żel w jednym pod prysznicami oraz mydło przy umywalkach, nie udostępniając tak lubianych tubek z odżywkami, balsamami, czy wacików i patyczków. Staramy się minimalizować ilość opakowań i odpadów. Pracujemy również nad mniejszą częstotliwością wymiany, a tym samym prania, ręczników basenowych i będziemy zachęcać gości do kilkakrotnego ich używania podczas pobytu. Ograniczenia proekologiczne oraz gościnność i poczucie komfortu dają się jednak pogodzić – odczuwamy coraz większe poparcie Gości dla naszych działań. Bycie eko staje się pożądane, a Goście coraz bardziej świadomi potrzeb szacunku dla środowiska naturalnego.

Z czego słynie Notera Hotel SPA?  Dlaczego goście wybierają właśnie ten obiekt?

Z niewymuszonej, autentycznej gościnności, sympatycznej atmosfery, którą Goście doceniają, ciekawych propozycji spędzania czasu, smacznej kuchni i dobrej oferty Spa. Z troski o Gości, o otoczenie i o środowisko. Goście wskazują na spójność profilu i oferty i polegają na dobrych opiniach i rekomendacjach. Wielokrotnie do nas wracają.

Jak oferta SPA czy restauracji nawiązuje do głównej idei obiektu? Czy jest to ze sobą powiązane?

W ofercie Spa stawiamy na kosmetyki i komponenty naturalne, co jest zresztą zgodne z ogólnoświatowym trendem w obszarze Spa i Wellness. Promujemy aktywność, zdrowy styl życia i kontakt z tym, co naturalne. W restauracji stawiamy na propozycje i dania regionalne, sezonowe warzywa i owoce oraz coraz ciekawsze propozycje dla wegan i wegetarian.

Czy hotel prowadzi działania z zakresu edukacji proekologicznej?

Wśród najmłodszych Gości promujemy postawy proekologiczne i szacunek do natury m.in. poprzez odpowiednio ukierunkowane zajęcia z animatorami (zajęcia z recyklingu, warsztaty ogrodnicze) oraz program „Zielona Karta Noterlandii”, w ramach którego poprzez zabawę nawiązujemy do proekologicznych zachowań i doceniania natury. Pracujemy nad praktycznym wdrożeniem nowego programu „Lepsze małe kroki dziś niż wielkie kiedyś”, którego celem jest szersze włączenie Gości w realizację celów ekologicznych.

Czy według Pani ekologiczne podejście może być źródłem sukcesu?

Jestem przekonana, że proekologiczne działania stają się po prostu niezbędne i powinniśmy się kierować troską o środowisko w każdym aspekcie życia. To już nie jest kwestia wyboru, czy prowadzenia działań PR-owych, lecz konieczność.

Jak Pani ocenia, czy właśnie ta wartość dodana, o której mówimy, daje przewagę nad konkurencją?

W sytuacji, gdy „bycie eko” staje się i modą, i koniecznością, wartość dodaną stanowi spójność wizerunku, marketingowego przekazu i realnych działań. Wartością jest autentyczność i zaangażowanie w rzeczywiście realizowane działania w trosce o naturę.

Posty powiązane

X