Wywiad z Szefem Kuchni



Maciej Hippler

utalentowany, pozytywnie nastawiony do życia i ludzi, niezwykle kreatywny. Lubi odkrywać smaki zapamiętane z dzieciństwa na nowo. Umiejętnie łączy tradycyjną polską kuchnię z nowoczesnymi technikami przygotowywania potraw. Wszystkie dania przygotowuje z wielkim kunsztem i zaangażowaniem. Doświadczenie zdobywał w najlepszych 4 i 5 gwiazdkowych hotelach w Polsce, a także odbywając staż w Atelier Amaro. Członek Poland Culinary Team, reprezentant Polski podczas EXPOGAST CULINARY WORLD CUP 2018 w Luksemburgu. Gotowanie to nie tylko jego praca, ale przede wszystkim pasja.

Wywiad z Maciejem Hipplerem, Szefem Kuchni Restauracji Las i Woda w Notera Hotel SPA

Jak zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?

Pasją do gotowania zarazili mnie dziadkowie. Pamiętam, że już jako kilkulatek przygotowywałem z babcią domowy makaron. Do dziś pamiętam smak tego makaronu w rosole wołowym. Z kolei dziadkowie ze strony taty mieli działkę, na której uprawiali owoce i warzywa – dzięki temu mogłem odkrywać nowe smaki. Pamiętam zapach pomidorów ze szklarni, ciepłych od słońca malin i zielonego groszku.

Kucharz to Twoim zdaniem zawód czy powołanie?

Zdecydowanie powołanie. Trzeba mieć nie tylko wyczucie smaku, ale też zacięcie i charyzmę, bo praca w kuchni do łatwych nie należy. Dopiero po szkole, jak zacząłem pracę, zdałem sobie sprawę, że ludzie są głodni także w niedzielę:)

Twoja dotychczasowa największa przygoda kulinarna?

Myślę, że dołączenie do zespołu Poland National Culinary Team i możliwość reprezentowania naszego kraju podczas  EXPOGAST CULINARY WORLD CUP 2018 w Luksemburgu.

Polska Reprezentacja wywalczyła brązowy medal w kategorii prezentacji dań  – cold plate oraz srebrny w kategorii kuchnia gorąca, serwując kolację dla 112 gości i jurorów.

Udział w mistrzostwach pozwolił mi na zdobycie nowego doświadczenia oraz na poznanie mistrzów kulinarnych nie tylko z Polski, ale niemal z całego świata – prawdziwych pasjonatów, którzy wkładają całe serce w to co robią. Jestem dumny, że mogłem być częścią tego zespołu.

Największym wyzwaniem było połączenie treningów do Culinary World Cup 2018 i przygotowanie do otwarcia Restauracji Las i Woda w Notera Hotel SPA.

Czy lubisz eksperymentować w kuchni, czy jesteś zwolennikiem tradycji?

Moją specjalnością jest łączenie tradycyjnej kuchni polskiej z nowoczesnymi technikami. Lubię eksperymentować w kuchni i odkrywać smaki zapamiętane z dzieciństwa na nowo. Np. pierogi w różnych odsłonach – lubię modyfikować ciasto, farsz, kształty i kolory, dodawać sosy. Lubię tworzyć nowe, oryginale smaki lodów – np. podgrzybki z pietruszką i przygotowywać sernik na 100 sposobów.

Co według Ciebie jest największym wyzwaniem w codziennej pracy w kuchni?

Wbrew pozorom największym wyzwaniem Szefa Kuchni jest logistyka, czyli zgranie grafiku z humorami kucharzy i terminami dostaw:)

Gdybyś nie został kucharzem to kim chciałbyś być?

Myślę, że doskonale odnalazłbym się na stanowisku maklera. Nawet przez chwilę studiowałem bankowość. Praca maklera zawsze wydawała mi się ciekawa.

Posty powiązane

X